Förändrade preferenser leder till tomma butikslokaler

Sedan näthandeln vuxit i rasande takt har många butiker fått stänga igen i Malmös innerstad. När jag går längs gågatan i Malmö ser jag flera tomma butikslokaler med skylten ”Lokal uthyres”. För bara fem år sedan såg det annorlunda ut.

Även om näthandel var på tapeten även då så har den med åren ständigt nått nya höjder. Förutom ett utökat utbud på nätet så har man i Malmö byggt ut redan befintliga köpcenter som Mobilia och Kv. Caroli och även satsat på helt nya byggen som Emporia. Detta är två betydande faktorer som lett till att cityhandeln minskat och butiksdöden i innerstaden blivit ett faktum.

I takt med att flera butiker stängt igen har det dykt upp fler caféer och restauranger på gågatan och ännu fler sägs vara planerade. Om tio år har kanske det klassiska shoppingsstråket som tidigare präglat Malmös innerstad bytts ut mot ett restaurangmecka.

Jag tror att vi kan vänta oss att mycket kommer att hända i centrala Malmö de närmaste  åren. En fråga man kan ställa sig är dock om det verkligen finns en tillräckligt stor efterfrågan på fler caféer och restauranger och vad man kommer att göra när även denna marknad är mättad. Det ska verkligen bli intressant att följa utvecklingen i Malmö.

/Marcus Hamberg